Monday, 21 October 2019

Article Index

10. Can someone be infected during menses?

Ans: Yes, the cervical area is slightly open during this period giving the virus a large surface area to get absorbed. Viral shedding is extremely high during menses.

11.  Is it true that if you take a test five minutes after taking ARVs the results will show a negative?

Ans: No.

12. Is it possible for a mother to get a HIV- baby?

Ans: Yes. You will need to follow the national guidelines on elimination of mother to child transmission of HIV to achieve this.

13.  How does circumcision prevent HIV?

Ans: This is related to risk if STIs which put one at risk for HIV.

14.  Is there a policy on what to do on an accident site where there are multiple casualties with open bleeding wounds hence cross contamination of blood?

Ans: Currently there is no policy in this regard and therefore it is treated on a case by case basis.

15.  What should a person do if he/she is taking ARVs but there is no improvement?

Ans: The person should have a holistic management which includes lifestyle changes and proper diet.

16.   Why do other people who are HIV+ become obese?

Ans: This is not always the case. It mostly comes about because of the improved metabolic state afterviral suppression with ARVs.

17.    Why not abstain instead of using condoms?

Ans: The two are not mutually exclusive. The first step is to advice on abstinence, faithfulness to one sexual partner and finally, use of condoms.

18. Is HIV spread through hair-cuts?

Ans: HIV is very sensitive to ultra violet rays so after a hair-cut all HIV on the hair will all be destroyed. Make sure the instruments are sterilized.

19. How does alcohol affect ARVs?

Ans: Alcohol stimulates the metabolism of drugs in the liver. The liver will remove the ARVs from the body faster than it should.